Basiscursus receptieve muziektherapie

Informatie

Achtergrond: Receptieve muziektherapie (RMT) heeft een vaste plaats verworven in het aanbod van veel muziektherapeuten (Grocke & Wigram, 2007). Desondanks heeft het gebruik ervan de afgelopen tien jaar beperkte aandacht gekregen. Tegelijkertijd hebben muziekpsychologen een toenemende interesse getoond in de manier waarop muziek in de hersenen wordt verwerkt en de rol die muziek speelt bij stemmings- en emotieregulatie, maar ook bij bijvoorbeeld aandachtstekort en prikkelverwerking.

Doelstellingen: Kennis van de deelnemende muziektherapeuten vergroten ten aanzien van de inzetbaarheid van receptieve muziektherapie methoden en werkvormen. Integreren van recente wetenschappelijke inzichten met betrekking tot de luisterervaring en de muziektherapie praktijk. Het verfijnen van de klinische redenatie rondom het inzetten van receptieve muziektherapie.

Discussie: Implicaties, perspectieven en aanbevelingen voor het gebruik en de toepassing van muziek luisteren in de receptieve muziektherapie waarbij interdisciplinaire benaderingen van muziek luisteren waardevolle kennis kunnen opleveren om te integreren in de (klinische) praktijk en in onderzoek.

Wat leer je in deze cursus?

  • RMT- interventies toepassen volgens systematische stappen.
  • Waarom en wanneer een RMT-interventie effectief zou kunnen zijn en begrijpen wanneer je de interventie wel en wanneer niet zou kunnen inzetten.
  • Selecteren van muziek: welke is geschikt en welke niet.
  • Het maken van muziek collage’s voor specifieke doelgroepen, doelstellingen, beoogd effect, met de verschillende parameters (zoals bijvoorbeeld tempo) of met verschillende genres.
  • Middels casuïstiek kiezen van methodes, doelstellingen, werkvormen.
  • Middels praktische oefeningen zelf ervaren welke muziek geschikt is voor je beoogde effect.
  • We delen tips over het vinden van de juiste muziek. Ook oefenen we samen met het individualiseren en samenstellen van bijvoorbeeld een playlist.
  • Handvatten om RMT- interventies te implementeren binnen je eigen beroepspraktijk.

Receptieve muziektherapie is een ontzettend krachtig middel. Door de cursus heb ik nu een veel duidelijkere onderbouwing voor de interventies die ik pleeg. Daarnaast heb ik veel inspiratie opgedaan!

Oud-deelnemer aan de basiscursus

Inschrijven

Datum:Zaterdag 4, 11, 18 & 25 juni 2022
10:00 – 13:00u
Locatie:Online via Zoom
Docenten:Meertine Laansma
Clare Macfarlane
Accreditatie:16 punten Register Vaktherapie
Kosten:€ 375,- voor muziektherapeuten
€ 275,- voor studenten muziektherapie

Inschrijven:

Via bovenstaande knop kun je je direct inschrijven voor deze nascholing.

Vul je gegevens in en je ontvangt binnen twee werkdagen een factuur op het opgegeven emailadres. Zodra je de factuur hebt voldaan is je inschrijving bevestigd en ontvang je verdere informatie over je deelname.

We zijn onze website aan het updaten!

Daarom is het op dit moment niet mogelijk om via iDeal en Bancontact af te rekenen. Voor alle inschrijvingen ontvang je tijdelijk een factuur die je zelf kunt overmaken. Excuses voor het ongemak!

Praktisch:

Deze cursus wordt online aangeboden via Zoom in een groep van 8 tot 20 deelnemers. De opbouw van de bijeenkomsten volgt telkens hetzelfde format waarbij er afwisseling is tussen theorie en college aangevuld met praktische toepassingen, zelf ervaren en casuïstiek. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de opgegeven literatuur lezen en casuïstiek inbrengen.

Beluister ook de podcast die we opnamen met Meertine & Clare: