Masterclass: Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT)

Inhoud

Als muziektherapeut komt het regelmatig voor dat je tijdens het werken met je cliënten te maken krijgt met mensen met een depressie, depressieve klachten of problemen met emotieregulatie.

Muziektherapeuten zijn in hun werk vaak gericht op het verbeteren van een gezonde emotieregulatie van hun cliënten. Zij gebruiken daarvoor actieve en receptieve muziektherapie.

Tot voor kort was er weinig bekend hoe je muziektherapie, en in het bijzonder improvisatorische muziektherapie, stap voor stap kunt toepassen om een gezonde emotieregulatie te bevorderen. Dat is in zekere zin problematisch, omdat cliënten daardoor op verschillende plekken op verschillende manieren behandeld worden.

Als muziektherapeut kan het lastig zijn om te beslissen wat je nu precies kunt doen, wat de resultaten van je behandeling zijn en hoe jouw muziektherapie bijdraagt aan een afname van klachten of het beter omgaan met gevoelens en emoties.

Met promotieonderzoek zijn daarom de effecten van muziektherapie op depressie in beeld gebracht. Aan de hand daarvan is een muziektherapieprogramma ontwikkeld en helder beschreven: Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT).

De effecten van en ervaringen met het programma zijn vervolgens onderzocht bij jongvolwassenen met ernstig depressieve klachten. Het programma is beschreven voor volwassenen met een depressie of depressieve klachten, maar kan ook voor andere leeftijdsgroepen en andere problematieken ingezet worden.

In deze masterclass krijg je uitleg over het Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT) programma. Je ontdekt hoe je kunt kijken naar de begrippen emotieregulatie en depressie en naar de samenhang tussen deze twee aspecten (model van het probleem).

Ook leer je hoe je het EIMT programma kunt inzetten om een gezonde emotieregulatie te bevorderen en een positieve invloed uit te oefenen op de mate van depressieve klachten (model van de verandering). De uitleg over de theorie en het bespreken van de eigen casuïstiek zijn gericht op het concreet kunnen toepassen van EIMT in je eigen praktijk.

Wat leer je in deze nascholing?

  • Je vergroot je inzicht in emotieregulatie, depressie en de samenhang tussen deze twee aspecten.
  • Je begrijpt hoe improvisatorische muziektherapie emotieregulatie en depressie beïnvloedt.
  • Je leert over de inhoud van het EIMT programma.
  • Je doorziet de waarde van een empathische houding en synchroniseren binnen EIMT.
  • Je krijgt handvatten om in de praktijk aan de slag te kunnen met het EIMT programma.

Inschrijven

Datum:17 & 24 januari 2024
15:00 – 16:30u
Locatie:Online via Zoom
Docent:Sonja Aalbers, PhD
Accreditatie:Aangevraagd bij Register Vaktherapie (3 punten)
Kosten:€ 100,- voor muziektherapeuten
€ 75,- voor studenten muziektherapie
Studiebelasting:6 uur (waarvan 3 uur zelfstudie)

Inschrijven:

Via bovenstaande knop kun je je direct inschrijven voor deze nascholing.

Vul je gegevens in en je ontvangt binnen vijf werkdagen een factuur op het opgegeven emailadres. Zodra je de factuur hebt voldaan is je inschrijving bevestigd en ontvang je verdere informatie over je deelname.


Deze nascholing wordt aangeboden in samenwerking met NHL Stenden.