Onze docenten

We besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze nascholing. Onze cursussen worden daarom altijd gegeven door docenten die expert zijn in hun thema en vakgebied. Wanneer de docent geen gediplomeerd muziektherapeut is sluit er doorgaans een ervaren muziektherapeut aan om de koppeling van theorie naar praktijk te maken.

Overzicht docenten

Tom Abrahams

Tom is als geregistreerd muziektherapeut verbonden aan Pluryn. Hij werkt op het snijvlak van de (forensische) jeugdzorg, KJP en gehandicaptenzorg met kinderen en hun gezinnen.

Daarnaast is hij PhD-kandidaat bij het Amsterdam UMC, waar hij onderzoek doet naar de inzet van muziektherapie bij kinderen die ingrijpende jeugdervaringen hebben meegemaakt. Tom geeft regelmatig gastlessen bij onder meer ArtEZ, de Universiteit van Amsterdam en Stichting het NIM, waarvan hij ook een van de oprichters is.

Joosje van Dooren

Joosje is in 2006 afgestudeerd als muziektherapeut aan de Hogeschool Utrecht te Amersfoort.

Sinds 2008 is zij werkzaam in de (forensische) jeugdzorg, via de Vaktherapeuten doet zij dit voor verschillende instanties. Joosje specialiseerde zich in muziektherapeutische observatie en is geschoold in Neurologische Muziektherapie (NMT).

Anna Liem

Anna is in 2011 afgestudeerd als muziektherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Momenteel is zij werkzaam in haar eigen praktijk. Eerder was zij werkzaam bij ViaJeugd – Almata, Stichting Pagageno en het Centrum Intensieve Behandeling van Fivoor.

Meertine Laansma

Meertine doceert aan de Master Music Therapy van Codarts Rotterdam en de opleidingen muziektherapie aan ArtEZ Enschede en de HAN Nijmegen. Ze studeerde muziekeducatie, klassiek piano en muziektherapie en deed onderzoek naar receptieve muziektherapie en affectregulatie in de behandeling van stemmingsstoornissen.

Haar expertise ligt op het gebied van muziek luisteren in de receptieve muziektherapie. Hier geeft zij regelmatig lezingen over op internationale conferenties. Zij is lid van de hoofdredactie van het Tijdschrift voor Vaktherapie.

Clare Macfarlane

Clare is werkzaam als muziektherapeut binnen de PPC Vught en PhD-kandidaat aan de Universiteit van Tilburg. Zij is momenteel bezig met een promotie-onderzoek naar een kortdurende muziektherapeutische interventie voor gedetineerden met complexe PTSS-klachten en een lage behandelresponsiviteit.

Zij is een veelgevraagd gastdocent voor meerdere muziektherapie opleidingen in Nederland en spreekt regelmatig op internationale congressen.

Laurien Hakvoort, PhD

Laurien is geregistreerd muziektherapeut en NMT-fellow.

Ze is reeds 25 jaar verbonden aan de muziektherapie-opleiding van ArtEZ als docent op bachelor, pre-master en masterniveau en heeft tevens lesgegeven bij de master aan Hogeschool Zuyd. Daarnaast is ze als freelance onderzoeker en gastdocent verbonden aan University Palackého, Tsjechië. Ze werkt als muziektherapeut in haar privépraktijk Muzis.net en werkte 17 jaar in de forensische psychiatrie.

Albert Berman

Albert is sinds 1991 werkzaam als muziektherapeut in de volwassenenpsychiatrie bij GGz Centraal. Medio 2000 is Albert zich gaan specialiseren in provocatieve muziektherapie.

Hij schreef 10 jaar columns in het Tijdschrift voor Vaktherapie en geeft regelmatig workshops op congressen en studiedagen. Albert was van 2011 tot 2021 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie en initieerde onder andere de Europese Dag van de Muziektherapie.

Anneke Naaijkens-Doek

Anneke studeerde in 2001 af als muziektherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Zij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen die te maken krijgen met kanker, palliatieve zorg en rouw. Ook is ze in opleiding tot NICU-muziektherapeut. Anneke werkt in haar eigen praktijk, daarnaast schrijft ze Koesterliedjes met mensen die een ingrijpende of vreugdevolle levensgebeurtenis vast willen leggen in een lied.

Sonja Aalbers, Phd

Sonja Aalbers is docent, supervisor en postdoctoraal onderzoeker aan de bachelor Vaktherapie van NHL Stenden hogeschool, verkorte opleiding muziektherapie.

Als gastdocent is zij verbonden aan de master Vaktherapie van de HAN. Ook verzorgt zij supervisie in haar eigen praktijk. In 2021 promoveerde Sonja op het onderwerp Muziektherapie en depressie. Als muziektherapeut werkte zij ruim 25 jaar in de GGZ.

Yanou Cantineau

Yanou is in 2017 afgestudeerd als muziektherapeut aan het ArtEZ Conservatorium. Ze heeft een eigen praktijk en is daarnaast werkzaam in de GGZ.

Sinds 2019 verdiept ze zich in relatietherapie. Zo volgde Yanou een opleiding Emotion Focussed Therapy – Couples (EFT-C) in Dublin en is ze nu onder andere relatietherapeut voor koppels waarbij één of beiden bekend is met een diagnose.

Monica Wagner

In 1987 studeerde Monica af als pedagoog aan de Universiteit van Düsseldorf, om vervolgens in 1992 haar bachelor muziektherapie af te ronden. Naast opleidingen tot docent muziek en supervisor ronde zij ook masters af in coaching/psychologie en systemisch werken.

In haar jarenlange klinische en ambulante praktijkervaring binnen de forensische psychiatrie heeft zij bijgedragen aan de ontwikkeling van een contextuele en systemische muziektherapie, waarin gewerkt wordt met muzikale- klankopstellingen, sculpturen en dialogen.

Monica is werkzaam als docent, supervisor en muziektherapeut.

Inge Weiss

Naast een loopbaan in het basisonderwijs voltooit Inge de opleiding muziektherapie aan de HAN in Nijmegen.

Vanaf 2013 is zij betrokken bij het opzetten van Zing en Groei: een methode voor ouders en kinderen van 0-5 jaar met hechtingsproblematiek. Daarnaast verdiept ze zich onder begeleiding van Jack Verburgt in muzieksculpturen.

Inge is werkzaam in haar eigen praktijk en in de ambulante GGZ met volwassenen.

Letty van Ooijen

Letty is in 2005 afgestudeerd als muziektherapeut aan de HAN. Momenteel is zij werkzaam als neurologisch muziektherapeut bij De Wever, een ouderenzorgorganisatie in Tilburg waar zij werkt met verschillende doelgroepen.

Ze is onder andere verbonden aan een D-ZEP afdeling; een afdeling waar mensen met dementie kortdurend behandeld worden met zeer ernstig probleemgedrag.

Sinds 2019 begeleidt ze daarnaast zorgteams met SI-trajecten rondom specifieke probleemcasussen.

Irene Kruijssen

Irene is geregistreerd neurologisch muziek (- en honden) therapeut. Ze heeft zich gespecialiseerd in het werken met mensen met een vorm van dementie en is sinds 2000 werkzaam in de ouderenzorg bij Cordaan.

Naast haar werkzaamheden als therapeut geeft Irene regelmatig trainingen en is zij auteur van verschillende artikelen en boeken. Tevens is zij verbonden aan verschillende projecten waaronder het project Dementees.

Diane Austin, PhD

Diane is verbonden aan het Music Psychotherapy Center in New York (VS) en als universitair docent aan de opleiding muziektherapie van NYU Steinhardt. Ze verzorgt lessen in de door haar ontwikkelde methodiek Vocal Psychotherapy en is tevens werkzaam als therapeut en supervisor.

Ze heeft over de hele wereld lezingen verzorgd en les gegeven. Diane’s werk is gepubliceerd in talloze tijdschriften en boeken en onder andere vertaald in het Koreaans, Japans, Grieks en Portugees.

Nele Fiers

Nele studeerde in 2010 af als muziektherapeut aan het Lemmensinstuut in Leuven (B). Ze werkt zowel in Kliniek Sint-Jozef Pittem als in haar praktijk Muze op maat en is trainer in training bij de opleiding Vocal Psychotherapy. Haar hoofdfocus ligt op werken met mensen met een achtergrond van (ontwikkelings)trauma, zowel individueel als in groep.

Als bestuurslid van de Belgische Beroepsvereniging van Muziektherapeuten en als vice-president van de European Music Therapy Confederation draagt ze bij tot het ontwikkelen van een kwalitatief muziektherapeutisch landschap.

Evelien Mescher

Evelien is werkzaam als neurologisch muziektherapeut binnen Vitalis WoonZorggroep in Eindhoven. Zij is werkzaam met mensen die o.a. kampen met de ziekte van Alzheimer, Parkinson, niet aangeboren hersenletsel en mensen met bijvoorbeeld stemmingsproblematiek.

Verder heeft Evelien jaren in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt waar zij met alle doelgroepen in aanraking kwam.

Meike Aukes

Meike is afgestudeerd als muziektherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Sinds 2017 werkt zij als muziektherapeut bij de Opvoedpoli. De Opvoedpoli biedt zorg voor basis- en specialistische jeugd-GGZ en specialistische jeugdhulp aan gezinnen met kinderen van 0 – 23 jaar vanuit een systemische visie. 

In maart 2022 is Meike verhuisd naar Ameland en begonnen aan de masteropleiding toegepaste psychologie om vanuit daar door te kunnen stromen naar de opleiding tot systeemtherapeut.

Linda Wedding

Linda is opgeleid als muziektherapeut en werkte als zodanig in de forensische jeugdzorg. Hier zag zij het belang van systemisch werken en schoolde zij zich om tot relationeel gezinstherapeut.

Inmiddels werkt zij als gezinstherapeut bij Familysupporters, met nog altijd een groot hart voor de muziek.

Imke Jansen

Imke is als muziektherapeut werkzaam bij Pluryn in de jeugd-/gehandicaptenzorg.

Ze is gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Zodoende is ze ook als trainer vlaggensysteem en Make a Move+ werkzaam. Daarnaast geeft ze individuele seksuele voorlichtingen en is ze aandachtsfunctionaris seksualiteit op haar locatie.

Ruud van der Wel

Ruud is muzikant en ademtherapeut. Hij is altijd bezig geweest met geluid en techniek en werkt sinds de jaren ’80 in de kinderrevalidatie.

Met zijn stichting My Breath My Music ontwikkelt Ruud elektronische instrumenten én past hij reeds bestaande instrumenten aan zodat kinderen met een ernstige lichamelijke beperking ook muziek kunnen maken.