Provocatieve muziektherapie

Informatie

Achtergrond:

Provocatieve therapie is ontwikkeld door de Amerikaanse therapeut Frank Farrelly en is in Nederland bekend geworden door het werk van Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander. De kern van de benadering is het creëren van humorvolle verwarring bij de cliënt, die daardoor meer in beweging komt.

Doelstellingen:

In deze cursus leer je hoe je jouw cliënten minder gaat helpen en meer op eigen benen zet. Je leert hoe je je eigen tekorten, fouten en mislukkingen als mens/therapeut kunt inzetten en vooral hoe leuk dat is. Je leert ook waarom je dit zou willen doen en wat de provocatieve mensvisie is. Je krijgt ideeën aangereikt hoe je de meest vreemde werkvormen, instrumenten of opruiende liedjes (die je zelf schrijft) kunt inzetten. Ook gaan we in op de vraag hoe je provocatief werkt met groepen of individuen. We gaan bekijken wat je kunt doen als je cliënten heel lang in therapie hebt (en nooit meer willen stoppen). Je leert bij welke doelgroepen je (wel of niet) provocatief kunt werken, en hoe je ermee je positie in je instelling kunt versterken. De relatie met andere therapeutische stromingen en hoe je deze integreert in jouw werkwijze komt ook aan bod.

Door het actieve muziek maken en de humor, kennis en kunde waarmee docent Albert deze nascholing geeft, ging ik na iedere cursusdag vol energie en inspiratie naar huis.

Oud-deelnemer

Discussie:

Provocatieve therapie is controversieel, omdat het niet wetenschappelijk te onderzoeken is. Toch wordt tegenwoordig binnen vrijwel elke therapeutische stroming het belang van humor, speelsheid van de therapeut en paradoxale opdrachten aangegeven. Met provocatieve muziektherapie – die niet bedoeld is als nieuwe stroming – kun je jouw unieke humorstijl hierin ontwikkelen. Het vraagt veel openheid over jezelf, flexibiliteit, relativeringsvermogen en altijd een warm gevoel voor de cliënt, ongeacht hoe deze zich gedraagt. Als je dit eenmaal in je bagage hebt dan wordt elke therapie een verrassende gebeurtenis, zowel voor jezelf als (niet onbelangrijk) voor de cliënt.

Wat leer je in deze cursus:

  • Wat is provocatieve muziektherapie, wat is de filosofie erachter, inclusief een verrassende kijk op muziek en humaniserende humor.
  • Handvatten voor het integreren van provocatieve muziektherapie in je eigen werkwijze, waarbij je ook lastige therapiesituaties kunt inbrengen.
  • Inzicht in jouw rol als mens/therapeut in de provocatieve muziektherapie, je formuleert hiervoor persoonlijke doelen.
  • Een veelheid aan verbale en muzikale werkvormen (inclusief werkmap) om provocatieve muziektherapie toe te passen.

Voor wie is deze cursus?

Deze nascholing is ontwikkeld voor muziektherapeuten in de GGz of forensische zorg. Geïnteresseerden uit andere werkvelden zijn echter ook van harte welkom om deel te nemen.

De eerste cursus (najaar 2022) bleek goed aan te sluiten bij muziektherapeuten die ook met “minder verbale” cliënten werken.

Inschrijven

Datum:14 oktober, 11 november & 9 december 2023
10:00 – 17:00u
Locatie:Amersfoort
Docent:Albert Berman
Accreditatie:36 punten Register Vaktherapie
Kosten:€ 450,-
Studiebelasting:40 uur (waarvan 20 uur zelfstudie)

Inschrijven:

Via bovenstaande knop kun je je direct inschrijven voor deze nascholing.

Vul je gegevens in en je ontvangt binnen twee werkdagen een factuur op het opgegeven emailadres. Zodra je de factuur hebt voldaan is je inschrijving bevestigd en ontvang je verdere informatie over je deelname.

Praktisch:

Deze cursus bestaat uit drie praktijkdagen. Daarnaast ontvang je (op afspraak met de docent) online werkbegeleiding.

Een uitgebreide werkmap met praktisch materiaal en achtergrondinformatie is bij deze cursus inbegrepen.

Voor deze nascholing geldt een minimum aantal deelnemers.

Wanneer dit aantal niet behaald wordt verplaatsen we de nascholing naar een nader te bepalen datum en wordt je inschrijving automatisch doorgezet. Indien je op de nieuwe datum verhinderd bent ontvang je een volledige restitutie van je inschrijfgeld.