Traumasensitief werken voor muziektherapeuten

Inhoud

Wanneer cliënten ingrijpende of traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt kan dit posttraumatische stressreacties en de ontwikkeling van bepaalde copingstijlen in de hand werken. Cliënten kunnen zich hierdoor gedragen op een manier die hun omgeving, maar ook jou als behandelaar uit balans brengt.

Het is op dat moment van belang om als behandelaar kennis te hebben over de invloed van trauma en over handvatten te beschikken om de cliënt optimaal te kunnen ondersteunen. Daarnaast is het helpend als zowel jij, maar ook de omgeving van de cliënt dezelfde taal spreekt waardoor disfunctionele patronen makkelijker kunnen worden doorbroken.

Deze training is oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse National Child Traumatic Stress Network (NCTSN) en door Leony Coppens en Carina van Kregten vertaald en doorontwikkeld naar de Nederlandse situatie. Het is als ‘goed onderbouwde interventie’ opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.

De nascholing die bij het NIM wordt aangeboden is aangevuld met elementen die relevant zijn voor muziektherapeuten die traumasensitief willen werken, bijvoorbeeld op het gebied van psycho-educatie, attitude en de transfer van therapie naar het dagelijks leven. Daarnaast wordt in deze scholing stilgestaan bij het concept ’trauma-informed music therapy’ (TIMT).

Wat leer je in deze nascholing?

  • Kennis en handvatten over hoe je sensitief, maar ook effectief kunt werken met cliënten die ingrijpende of traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt.
  • Werken vanuit veerkracht: inzicht in de lasten en krachten van jouw cliënten en manieren om deze meer in balans te brengen.
  • Handvatten voor en oefenen met het aanbieden van psycho-educatie omtrent trauma voor jouw eigen cliënten en hun systemen.

Inschrijven

Datum:7, 14 & 21 juni 2024
10:00 – 16:00u
Locatie:Nijmegen
Docent:Tom Abrahams
Accreditatie:Aangevraagd bij Register Vaktherapie (20 punten)
Kosten:€ 495,- voor muziektherapeuten
€ 295,- voor studenten muziektherapie
Studiebelasting:20 uur (waarvan 5 uur zelfstudie)

Inschrijven:

Via bovenstaande knop kun je je direct inschrijven voor deze nascholing.

Vul je gegevens in en je ontvangt binnen vijf werkdagen een factuur op het opgegeven emailadres. Zodra je de factuur hebt voldaan is je inschrijving bevestigd en ontvang je verdere informatie over je deelname.

Minimum aantal deelnemers
Voor deze nascholing geldt een minimum aantal deelnemers. Wanneer dit aantal één maand voor aanvang niet behaald is verplaatsen we de nascholing naar een nader te bepalen datum en wordt je inschrijving automatisch doorgezet. Indien je op de nieuwe datum verhinderd bent ontvang je een volledige restitutie van je inschrijfgeld.

Praktisch:

Deze nascholing wordt aangeboden op locatie en is inclusief (vegetarische) lunch. Eventuele dieetwensen of allergieën kun je aangeven bij je inschrijving. De aantal deelnemers bestaat uit maximaal 15 personen.