Werken met muzikale sculpturen

Inhoud

Achtergrond: het woord ‘sculptuur’ betekent ruimtelijk beeld.

De term gezinssculptuur en themasculptuur zijn geworteld in de psychodrama methodiek van Moreno, in de analoge procestheorie, de oplossingsgerichte therapie en de systeemgerichte therapie. Daarnaast zijn er veel raakvlakken met de Voice Dialogue methode, waarbij de verschillende elementen een ‘stem’ krijgen en een fysieke plek, door middel van een stoel en/of gemarkeerde plaats in de ruimte: een ruimtelijk beeld.

Bij een gezinssculptuur wordt met behulp van instrumenten een beeld neergezet dat weergeeft hoe iemand sociale en relationele betrekkingen waarneemt binnen gezinsstructuren.

Binnen de thematische sculpturen wordt een thematische vraag of een probleem middels instrumenten in beeld gebracht. Alle relevante aspecten die in relatie tot het thema een rol spelen worden daarmee in beeld gebracht.

Bij beide methodes kun je naar systemen kijken of op een systemische manier naar een thema kijken. Het beeld maakt ruimte zichtbaar en de muziek maakt onderliggende en onbewuste dynamische mentale, fysieke en cognitieve processen hoorbaar en zichtbaar. Hiermee kunnen mentale en emotionele bewustwordingsprocessen hoorbaar en voelbaar gemaakt worden.

Deze nascholing bestaat uit twee scholingsdagen. Op dag 1 staat het gezinsculptuur centraal onder beleiding van Monica Wagner. Tijdens dag 2 verdiep je je in thematische sculpturen onder begeleiding van Inge Weiss. Op beide dagen is gelegenheid om deze methodieken te oefenen en toe te passen.

Wat leer je in deze nascholing?

  • Je maakt kennis met de theoretische achtergronden en de grondvorm van de gezinssculptuur en mogelijkheden tot vervolginterventies.
  • Je maakt kennis met de gefaseerde methode van de thematische muzieksculptuur door middel van het drie stappenmodel van de expositie, doorwerking en afronding.

Podcast

Inschrijven

Datum:12 & 19 april 2023
09:30 – 16:30u
Locatie: Nijmegen
Docenten:Monica Wagner
Inge Weiss
Accreditatie:Aangevraagd bij Register Vaktherapie
Kosten:€ 375,- voor muziektherapeuten
Studiebelasting:15 uur, waarvan 3 uur zelfstudie

Inschrijven:

Via bovenstaande knop kun je je direct inschrijven voor deze nascholing.

Vul je gegevens in en je ontvangt binnen vijf werkdagen een factuur op het opgegeven emailadres. Zodra je de factuur hebt voldaan is je inschrijving bevestigd en ontvang je verdere informatie over je deelname.

Minimum aantal deelnemers

Voor al onze nascholingen geldt een minimum aantal deelnemers.
Wanneer dit aantal niet behaald wordt verplaatsen we de nascholing naar een nader te bepalen datum en wordt je inschrijving automatisch doorgezet. Indien je op de nieuwe datum verhinderd bent ontvang je een volledige restitutie van je inschrijfgeld.

Praktisch:

Deze cursus wordt aangeboden op locatie in een groep van maximaal 8 deelnemers. Koffie, thee en een vegetarische lunch zijn op beide dagen inbegrepen. Eventuele dieetwensen of allergieën kun je bij je inschrijving aan ons doorgeven.